Nu we vaker in huis bivakkeren, wil je de boel binnen een beetje opfleuren met bloemen. Hoe hou je een ruiker zo lang mogelijk mooi? ‘Ook bloemen drinken ­liever schoon water.’Anna Van Den Breemer  10 april 2021, 02:00

©Getty Images

‘Thuis wél eerst schuin afsnijden.’ Het is het standaardadvies dat je meekrijgt van de bloemenverkoper. Waarom moet dat eigenlijk en maakt dat schuin afsnijden écht het verschil? “Het gaat erom dat je een nieuwe ‘wond’ maakt onderaan de steel, zodat het water uit de vaas goed kan worden opgenomen”, vertelt Anton van Duijn . Maar dat een bloem meer water kan drinken door de schuine steel is een fabel. “Het is gewoon makkelijker. Probeer jij maar eens met de hand een harde stengel recht af te snijden.” Belangrijk: dit klusje moet je wel drie dagen na aanschaf herhalen om de bos mooi te houden.

Een oude vaas uit de kast pakken, waarin nog aangekoekte resten zitten van het vorige boeket, is geen goed idee. “Bacteriën zijn vijand nummer één van bloemen”, vertelt Van Duijn. “Voor het uitwassen kun je prima het ouderwetse middel groene zeep gebruiken of duurzaam afwasmiddel.”

Hoeveel water moet er in de vaas? “Vul de vaas voor een derde met water. Dat is een goede maatstaf voor 95 procent van de bloemen”, zegt de bloemexpert. In lauwwarm water van ongeveer 25 graden wordt zuurstof minder snel opgenomen. “Hierdoor hebben bacteriën minder kans om te groeien dan in ijskoud water.” Rozen hebben een stevige steel en die kunnen meer water gebruiken. 

Aanbevolen artikelen